Alex Ferguson – en bra coach

Coachen eller tränaren har det viktigaste uppdraget i ett lag. Coachen kan hjälpa laget att nå nya höjder och det är han eller hon som ska se till att laget ska dra åt samma håll. En coach kan verkligen öka lagets chanser för att vinna.

coachSir Alex Ferguson är förmodligen världens mest kände coach. Han har varit sin klubb Manchester United trogen i alla år sedan han började träna laget 1986. Han om någon vet vilken press som kan ligga på en coach och att han varit det självklara valet ända sedan 1986 är ett tydligt tecken på att han sannerligen är skicklig. När han tog avsked 2013 var det många supportrar som var väldigt rörda. Utanför Old Trafford finns det till och med en staty rest av honom. Alex Ferguson har lett Manchester United till många raka segrar genom åren och laget har även de flesta antalet supportar i hela världen. När Alex tog över laget var det till en början en krokig väg och de hade mycket att arbeta på tillsammans men det tog inte lång tid innan laget vände. Manchester United har alltid rankats högt för alla matcher de spelat och de har mycket sällan gjort sina supportrar besvikna.

Efter Alex Ferguson tog David Moyes över. Ganska omgående slutade laget plocka hem vinster och supportrarna börjar bli lite oroliga över hur Champions League kommer att te sig. Även experterna har sina tvivel. Det märks inte minst på oddsen – under Fergusons dagar hade Manchester United alltid varit favorittippade med hästlängder, oavsett vilket lag de mötte. Numera är oddsskillnaden betydligt mindre – Athenlaget Olympiakos bedöms till exempel som en rätt jämn motståndare av spelbolagen. Det är trots det många som kommer stå starka vid sitt favoritlags sida.

Kanske kan David Moyes fortfarande vända skeppet och återföra Manchester United till forna glansdagar. Det återstår att se.