Hälsoåret 2019 – vad finns på menyn?

Ett nytt år har börjat och svenskarna blir allt mer hälsomedvetna och träningssugna. Hur ser det nya hälsoåret ut? Vilka trender inom hälsa kan vi förutspå redan nu?

Hållbarhet

Ett hållbart sätt att äta ligger på toppen av hälsotrenden. Genom att äta det som är i säsong och välja svenska råvaror blir din livsstil genast mer miljövänlig och hållbar. En miljövänligare matlista innehåller också egenodlad mat. Vi börjar odla allt mer, något vi alltid varit duktiga på i Sverige, och nu börjar den nya generationen ser fördelen med att lägga ned tid och arbete i råvarorna.

Veganskt

Under de senaste åren har trenden att äta vegetarisk och vegansk mat exploderat och 2019 ser det ut att öka ytterligare. Butiker köper in och restauranger serverar fler vegoalternativ. Köttkonsumtionen i Sverige sjunker och även de som äter kött ser fördelen att äta fler middagar som är helt vegetariska eller veganska. En vegokost har även blivit en egen viktnedgångsdiet, inte bara en hälsosam livsstil. Det finns många atleter och bodybuilders som äter vegetariskt och lyckas bygga muskler vilket spränger hål på många myter om styrketräning och kött.

Fokus på magen

Vi tittar in i magen istället för att studera utsidan. Tarmflora och magens humör har blivit ett populärt diskussionsämne. Magen benämns ibland som kroppens andra hjärna och allmänheten blir med varsel om hur viktig magens mående är för resten av kroppen. En stor del av immunförsvaret finns i magen och tarmarna. Under föregående år började det skrivas artiklar och böcker om probiotika och bakteriefloran.

Comments are closed.