Jürgen Klopp

Borussia Dortmunds coach och tränare Jürgen Klopp har lyckats riktigt bra med sitt lag. Han är själv en gammal fotbollsspelare och har sedan han tog över klubben 2008 lyckats förvandla klubben till ett riktigt bra lag.

Bland annat förde han dem till vinst av tyska Bundesliga både 2010 och 2011. Båda åren blev han även utsedd till årets manager i Tyskland. Innan Dortmund tränade han FSV Mainz, vilka tack vare Klopp tog sig till Bundesliga. Under säsongen 2012/2013 var han också snubblande nära att föra sitt Dortmund till en seger i Champions League. Men man föll på det berömda målsnöret mot landsmännen från Bayern München. Efter detta så är det återigen Bayern som återtagit sin överlägsna roll i den tyska ligan och ser man till oddsen inför säsongsstarten så tror spelbolagen att Bayern har hela sju gånger så stor chans att åter vinna ligan.

Hur stor roll spelar Klopps arbete?

Hur bra ett lag är beror inte bara på spelarna utan coachen har också en stor del i hur stora framgångarna blir. Det är till exempel han som tar ut de spelare som är i bäst form inför matcherna. Dessutom är det coachen som avgör matchtaktiken och är han skicklig varierar den beroende på vilka motståndarna är och hur hans laguppställning ser ut. När spelarna har ett stort förtroende för sin tränare uppkommer det heller inte gräl som kan försämra stämningen i laget.

Däremot är det inte alltid som spelarna kan eller bryr sig om att hålla sig till matchplanen. Vid ett eventuellt fiasko är det nästan alltid coachen som får ta smällen, oavsett om det är han som har begått misstag eller inte. Hur viktig coachen är för att ett lag ska bli framgångsrikt märks bland annat när ett lag bestående av mediokra spelare ändå lyckas prestera bra.