Kända coacher inom idrotten

De allra flesta gånger det nås framgångar inom idrotten så är det i första hand idrottaren eller idrottarna som hyllas och så skall det givetvis vara. Dock är det viktigt att också komma ihåg de som står bakom idrottaren, nämligen coachen eller tränaren. Just därför tänkte vi här fokusera på ett par av de mest kända coacherna.

Svennis

Sven-Göran Eriksson, även känd under namnet ”Svennis”, är kanske den mest kände och mest framgångsrike svenske tränaren och coachen alla kategorier. Tränarkarriären inleddes i Degerfors IF i slutet av 1970-talet innan han tog klivet vidare till IFK Göteborg med vilka han bland annat vann UEFA-cupen år 1982.

Därefter väntade tränaruppdrag i både den portugisiska ligan och italienska Serie A i lag som Benfica, Roma och Lazio, innan år 2001 tog över som coach för det engelska landslaget, en post han stannade på till 2006.

Sedan dess har tränarkarriären fortsatt med uppdrag för bland annat Mexiko och Elfenbenskusten. Numera är Svennis tränare för kinesiska Shanghai.

Leif Boork

Den karismatiske Leif Boork är en av de mest kända svenske hockeytränaren genom alla tider. Tränarkarriären inleddes i IFK Östberga i slutet på 1960-talet och därefter har han tränat bland annat Djurgårdens IF, Modo, Frölunda, Brynäs och så givetvis Tre Kronor i mitten på 1980-talet, där han dock inte gjorde någon större succé. Numera är Leif Boork assisterande tränare för det svenska damlandslaget.

Comments are closed.