Längdskidor som träningsform

shutterstock_253427845 (3)

Du behöver inte delta i Vasaloppet för att uppskatta vilken fantastisk träningsform längdskidor är. Nu när vintern är på ingång kan du börja planera för ett halvår med nöjesfylld träning. 

Bra skidor

Tyvärr är det här en sport där man inte får några fördelar med att köpa utrustning begagnat. Pjäxorna är formade efter någon annans fötter, skidorna kanske inte riktigt passar din åkstil eller vikt och de kan ha blivit repiga undertill.

För att riktigt njuta av din nya träningsform behöver du skidor som är utefter dina förutsättningar. Det kan kosta 2-3000 kronor att köpa in nytt men du får användning för det i många år framöver.

Lära sig valla själv

För bästa glid i spåret ska man valla själv, inte köpa vallningsfria skidor. Man kan lämna över det till de som redan kan men det är bara ännu en kostnad att lägga ut. Det är inte så svårt att lära sig hur det hela fungerar.

Något som kan vara bra att ha medan man vallar är ett ställ att förvara skidorna på. Det underlättar processen och finns både som bänkfasta och mindre, portabla versioner. Ett vallställ är en bra investering som fungerar även om du köper nya skidor.

Lära sig tekniken

Många missade säkert tekniklektionerna i skolan och nu vet man inte riktigt hur man ska åka. Det ser lätt ut, förstås, men väl i spåret märker du snabbt om du gör fel. Du behöver använda rätt muskelgrupper och lära dig de olika teknikerna du ska använda i spåret, annars motverkar du dig själv.

Enklaste sättet att lära sig är att bli medlem i en skidklubb. Många föreningar har introduktionsveckor i början av vintern där de välkomnar nya medlemmar. I en klubb kan du ställa alla dina frågor och få hjälp att hitta rytmen på skidorna. Och när tekniken är på plats, kommer du att vara fast i sporten!

Comments are closed.