Träning inför nästa vasalopp

Vasaloppet blev skjutet fram en vecka i år så det inte skulle krocka med världsmästerskapen i Falun. I söndags var starten och tusentals människor satte av för att åka i spåren i flera timmar. Om ni är som vi, blir man alltid sugen på att delta i en sådan händelse åtminstone en gång i sitt liv. Men det kräver träning och förberedelser.

Vill man vara i form och hålla ut genom hela Vasaloppet måste man börja tidigt. Varför inte redan nu när sommaren kommer.

Det känns konstigt att träna inför ett vinterlopp på sommaren, men det är faktiskt ett perfekt tillfälle att jobba upp konditionen och uthålligheten, för du behöver mycket av båda för att orka med längdskidåkning i flera timmar.

Många coacher tipsar om rullskidor på sommaren. Det är den mest skidlika sporten man kan utöva. Du aktiverar nästan exakt samma muskler. Den största skillnaden är att du alltid har fäste när du åker rullskidor. Då får man chansen att koncentrera sig extra mycket på att ha rätt teknik när man åker.

Vill man inte spendera pengar på rullskidor, längdskidåkning i sig är en dyr sport så vi förstår att man inte kan köpa in hur mycket material som helst, borde man istället fokusera på löpning. Börjar du från noll ska du endast promenera under de första veckorna och sedan stoppa in några minuter där du joggar för att slutligen springa.

Om du fortsätter utmana dig själv och hålla konditionen igång har du alla möjligheter att klara dig genom hela Vasaloppet. Och när vinter kommer nästa gång är det dags att fara ut i spåret och göra resten av din konditionsträning på skidor. Här kommer vi till en viktig punkt som man aldrig behöver tänka på under sommaren: vallning.

För att du ska kunna åka med rätt teknik och komma fram i bra tempo behöver du bra valla på skidorna. Först måste du lista ut vart du har fästzoner på skidorna, detta varierar från person till person, och använda fästvalla på dessa. Därefter vill man utöka glidet som skidorna har genom att använda glidvalla. Här är det viktigt att komma ihåg att dyrare produkt betyder inte bättre glid. I 9 fall av 10 beror produktens effektivitet på huruvida du använder den rätt. Vallning är A och O så köp av någon som kan det, då är det god chans att du får rätt produkter och tips på hur du applicerar dem.

Comments are closed.